Nieuw cavia jong

Ik heb een probleem met mijn cavia's.
Al een ruime tijd heb ik 2 beertjes in mijn bezit. Deze zijn nu ongeveer een jaar oud.
Deze heb ik tegelijkertijd gekocht en zaten ook bij elkaar in de bak bij de dierenwinkel.
Nu heb ik een jonge cavia van 6 weken gekocht. Dit is ook een beertje. Ik
heb de dieren eerst buiten het hok laten wennen en daarna heb ik ze in het hok gezet.
In eerste instantie vertoonde de 2 oudere cavia's paringsgedrag ten opzichte van het jong.
Na een dag ging het al beter en werdt dat minder.
Echter nu begint het weer opnieuw en hebben de 2 oudere cavia's ook ruzie met elkaar. De ene oudere cavia wil de baas zijn en jaagt de andere oudere cavia weg als deze te dicht bij het jong komt. Ook blijft deze steeds brommend om het jong draaien.
Er wordt niet gevochten, maar veel gebromd en ze zitten elkaar achterna.
Nu is mijn vraag is dit normaal en gaat dit verloop van tijd weg of kan dit
beertje niet bij de 2 oudere cavia's in het hok.
[quote="N.Janssen"]De ene oudere cavia wil de baas zijn en jaagt de andere oudere cavia weg als deze te dicht bij het jong komt. Ook blijft deze steeds brommend om het jong draaien.[/quote]

Ben je heel zeker dat het jong van het mannelijke geslacht is?

Als dit wel zo is kan je proberen om het jong een weekje bij de oudere cavia's weg te halen zodat hij rustig kan opgroeien. Daarna kan je nogmaals proberen om hem bij de andere cavia's te plaatsen. Ondertussen is het jong al wat ouder en kan hij zich hiertegen verdedigen als dat nodig is.

Soms helpt het als de cavia's bij elkaar gebracht worden op een neutraal terrein. Je kan het hok "neutraal" maken door alle cavia's er even uit te halen en daarna even in te sprayen met een mengsel van azijn en water. Na een kleine 5 minuten kuis je het hok weer uit indien je een plastic kooi hebt. Is het hok van hout dan kan je de azijn laten intrekken in het hout.

Als dat gebeurt is plaats je eerst de jongste cavia in de kooi. Een kleine 10 minuten later plaatsen je de minst dominante oudere cavia en daarna de dominantste cavia in de kooi.

Nu is het belangrijk dat je even toekijkt wat er gebeurt. Ze zullen eerst lichtjes vechten en wat piepende geluiden maken. Dit is normaal aangezien ze de rangorde willen bepalen. Zolang er geen gewonden vallen of bloed vloeit mag je ze rustig laten doen.

Als alles goed gaat zouden ze hierna alle 3 rustig kunnen samenleven op voorwaarde dat er geen vrouwelijke cavia in de buurt is.

[quote="N.Janssen"]
Echter nu begint het weer opnieuw en hebben de 2 oudere cavia's ook ruzie met elkaar.[/quote]

Waarschijnlijk zullen uw 2 mannelijke cavia's bezig zijn met het bepalen van de rangorde. Dit gebeurt wel vaker wanneer er even een nieuw dier in de groep is geweest. Net zoals ik hierboven heb vermeld is er geen probleem zolang er geen gewonden vallen.
Ik weet zeker dat het jong ook een mannetje is.
Het jong maakt het ook allemaal niet uit wat er gebeurd, hij piept af en toe maar voor de rest gaat hij zijn eigen gangetje.
Ik had het ook al geprobeerd om ze op neutraal terrein aan elkaar te laten wennen. Ik heb ze eerst kennis laten maken buiten de bak voor ongeveer een uur. Aangezien ik net een nieuw hok voor ze gemaakt had, was de kooi helemaal schoon en voor het eerst in gebruik. Toen ik ze er alle 3 in deed.
Omdad het eigenlijk alleen maar gebrom is en geen gevecht zal dit dus eigenlijk vanzelf over gaan. Ik kan het dus nog wel een paar dagen aankijken en als het niet minder wordt dan het jong een tijdje apart zetten en het dan nog een proberen.
Inderdaad. Zolang ze niet vechten is er geen probleem en het brommen zal na enige tijd wel stoppen.

Het is zo dat het wel vaker gebeurt dat mannelijke cavia's spontaan beginnen te brommen en te rillen zonder dat er vrouwelijke cavia's in de buurt zijn. Dit gebeurt soms bij het openen van het hok af als ze je toevallig zien. Het is normaal dat ze dit doen, de echte reden hiervan kan ik niet meteen zeggen, maar het kan geen kwaad zolang er maar niet gevochten wordt.

Als het jong zich goed voelt kan je het rustig laten zitten maar als het begint te klappertanden dan kan je hem beter even weghalen.
De cavia die bromt wil graag de baas zijn over de anderen. Brommen en "rijden" is zeer normaal gedrag en hier hoeft niets aan gedaan te worden.
De tip van Bente dat je de kooi GEHEEL reukloos ( dus ook bakjes, flessen, etc) moet maken is een erg goede tip. Cavia's herkennen elkaar aan de geur. Wanneer een gebied geen geur heeft, denken ze dat ze in een nieuw hok geplaatst zijn, en beginnen alle cavia's met dezelfde uitgangspositie. Wanneer dit niet het geval is, begint de nieuwe cavia met een achterstand. Met een beetje pech wordt hij gezien als indringer en breekt de hel los in de kooi.
Mannetjes bij elkaar kan best. Het is een misverstand dat beertjes niet bij elkaar kunnen. Als de beertjes niet bij elkaar kunnen, komt dit door: 1) de persoonlijkheid van de twee (bijvoorbeerld beide zeer dominant, of misschien mogen ze elkaar gewoon niet) 2) te weinig ruimte om in de kooi om elkaar uit de weg te gaan als ze rust willen. Het enige probleem wat beertjes kunnen hebben ten opzichte van vrouwtjes is de puberteit. De jonge cavia zou rond zijn 5-8ste maand toch kunnen gaan proberen groepsleider te worden. Dit KAN tot problemen leiden. Laat in ieder geval de cavia's rustig hun beloop en grijp niet te snel in. Pas bij bloedvergieten moeten de cavia's uit elkaar gehaald worden. Zorg ook dat je de aanvaller eruit haalt en niet het slachtoffer. Wanneer je het slachtoffer eruit haalt, weet de aanvaller voor de volgende keer dat wanneer hij weer aanvalt, het slachtoffer weer wordt verwijdert.
Soms lukt het gewoon niet tussen cavia's. Zij hebben hun maatje niet zelf kunnen uitkiezen (wat in de natuur wel gebeurt). Houd gewoon goed de situatie in de kooi in de gaten en geef ze de mogelijkheid om via de natuurlijke weg de rangorde te bepalen.
Hoe zie ik dat er een gevecht kan uitbreken???

Normaal dominantiegedrag (niet gevaarlijk):

- Rijden op de andere cavia (alle soorten, van achter, op het gezicht, van de zijkant)
- het ruiken aan het achterwerk van de andere cavia
- achter elkaar aanrennen
- Neus "gevechten": beide cavia's steken hun neus tegenover elkaar in de lucht, wie het hoogst reikt, wint.
- het porren met de neus tegen het achterwerk van de andere cavia.
- het "slepen" van het achterwerk over de grond (ze laten hun geur achter)
- brommen (meestal in combinatie met het wieleben van het achterwerk)
- klappertanden (een beetje! of eventjes)
- nekharen omhoog

Mogelijke aanval, het gevecht om dominantie wordt steeds heftiger:

- klappertanden (continue) --> signaal van asressie, waarschuwend
- lichte bijtjes (kan resulteren in een mond vol haar)
- wijde geeuw--> let op: dit is niet echt gapen, maar het tonen van de tanden aan de andere cavia!
- puffen: moeilijk uit te leggen, het klinkt als een harde puf.

Dit soort gedrag moet ZEER GOED in de gaten worden gehouden, en is meestal het moment waar mensen de dieren uit elkaar gaan zetten. Echter, meestal houdt dit soort gedrag even aan, en wordt daarna minder (een van de cavia's heeft zich erbij neergelegd).

Vechten met de bdoeling te verwonden:

- Hard bijten: duidelijk geen waarschuwing meer, bijten om te verwonden
- combinatie van NEKHAREN OMHOOG, HARD KLAPPERTANDEN en BROMMEN, wanneer de kop in een vaste positie blijft staan, terwijl de andere cavia precies hetzelfde doet. Meestal een voorbode van een bijtaanval.
- Beide cavia's gaan op hun achterpoten staan. Dit is duidelijk een kort signaal dat de cavia's elkaar gaan aanvliegen. Haal ze als het mogelijk is uit elkaar voordat ze in vol gevecht raken.
- vol gevecht: de cavia's zitten in een vol gevecht en ze lijken nu samen een bal van vacht, rollend over de hele vloer. Dit is erg serieus! Haal ze zo snel mogelijk uit elkaar, maar zorg dat je een blik (van stoffer en blik) of iets dergelijks bij de hand hebt om ze te scheiden. Doe dit nooit met je handen, want ze kunnen in het heetst van de stijd niet bepalen wat vriend of vijand is. Voordat je het weet heb je zelf een verwonding. Gooi een handdoek over ze heen, zodat ze gedesoriënteerd raken.

Het beste om te bepalen of het gedrag escaleert is de mate van (lichte) bijtaanvallen. Komt vaker voor of wordt het erger, dan kun je misschien alvast gaan overwegen te gaan scheiden.
Dit is niet om mensen bang te maken, maar het is zeer belangrijk dat je het gedrag van je cavia herkent. Zo voorkom je onnodige verwondingen of erger.
Nou dit is al weer heel wat info.
Het blijft bij het rijden op de jonge cavia en de 2 oudere rennen nog wel achter elkaar aan en klappertanden af en toe tegen elkaar.
Aangezien ze een groot hok hebben met 2 verdiepingen gaat de ene (wat voor de komt van de jonge cavia de strijd van de andere al verloren had) op de bovende verdieping zitten en gaat hij daar een dutje doen. De dominante cavia houdt de andere oudere cavia uit de buurt van het jong.
Ik denk dat het het beste is als ik ze gewoon hun gang laat gaan. Ik heb net het hele hok en alles wat erin staat helemaal schoon gemaakt. Zolang het geen echt gevecht wordt, is het denk ik een kwestie van wennen en hopelijk is het in een paar weken over.
Succes ermee! Geef de moed in ieder geval nog niet op. Wie weet krijgt de dominante cavia snel in de gaten dat het nieuwe jong geen bedreiging voor hem vormt en stopt het met rijden. Hou ons op de hoogte zou ik zeggen :)
Ik dacht vandaag dat het net weer wat beter ging. Door de twee oudere cavia's werdt niet meer gereden op het jong. De dominantste cavia liep ook al wat minder brommend om het jong heen, maar nu kregen de de twee oude ruzie. In het begin vandaag viel het wel mee, een beetje klappertanden naar elkaar en daar bleef het bij. Ik dacht ja, wij hebben ook wel eens een minder humeur. Nu was ik het hok aan het schoonmaken en dan laat ik de cavia's altijd los door de kamer lopen. Ik had er bewust voor gekozen om alleen de oudere los te laten. Nu dacht ik laat ik het ook eens proberen met het jong erbij. Dit was in het begin weer brommen natuurlijk, maar ook dat was na een kwartier al bijna voorbij. Op een gegeven moment zaten ze zelfs met z'n drieën uit een bak je eten. Ploseling liggen de oudere ineens te rollebollen. Ik heb ik een keer hard gebruld en ze waren al uit elkaar. Nu zat ook ineens de vloer onder het bloed. De minst dominante heeft nu een snee in zijn pootje. Dit heb ik uiteraard eerst goed ontsmet en hij zit nu bij me op schoot, want ja hij kan niet in het hok vanwege het zaagsel. Ik dacht er zelf aan om hem een nachtje apart te zetten op kranten en een handdoek erop zodat de wond dicht kan gaan en dan denk ik dat hij morgen wel weer in het hok kan.
Maar nu weet ik even niet meer wat ik moet doen. Zouden de oudste ruzie blijven maken ook al haal ik het jong weg? Of moet ik het deze week nog een keer proberen om ze allemaal bij elkaar te zetten?
Nu zitten de dominandste en het jong alleen in het hok en hij blijft brommen, maar valt het jong niet aan. Het jong maakt het naar mijn mening ook niet uit, het blijft rustig door eten en drinken als hij dat wil. Als hij ook wat te lang op schoot zit dan piept hij toch even naar de dominandste van "ben je er nog".
Ik zou graag wat tips willen ontvangen want ik wordt er toch een beetje wanhopig van.
Hmmm, hoe zag het gevecht er uit (beschrijf uitgebreid wat je hebt gezien)? Ik heb het een en ander nog eens nagekeken, en het blijkt dat wanneer je een 3e cavia bij een groep zet, het GEHELE proces van dominantie weer opnieuw plaatsvindt. Ook als je een van de cavia's er een dag of twee eruit haalt, het proces ook weer opnieuw begint.
Daarbij komt dat je oudere cavia's waarschijnlijk nog in de puberteit zitten. Dat betekent dat ze misschien nu ook nog eens extra bezig zijn met zich macho te gedragen.
Hoe groot is je kooi? Een te kleine kooi kan problemen geven, omdat de cavia's elkaar niet kunnen ontlopen. Heb je ook voor elke cavia een drinkfles, voerbakje, etc? Als ze alles moeten delen kan dat ook een trigger zijn voor ruzie.
Hoe is het vandaag verlopen?
Er is nog een manier om wat moeilijkere cavia's aan elkaar te binden, en schijnt behoorlijk goed te werken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik ga het doen zodra die twee van mij uit de puberteit zijn en ik ze nog eens bij elkaar probeer te zetten. Het heet "buddy bath". Het komt erop neer dat de twee (of 3) in bad gaan met elkaar, wat ze ABSOLUUT niet leuk vinden. Ze zullen zo geshockeerd zijn dat ze vergeten dat ze ruzie met elkaar moeten maken en zullen doot wat ze hebben meegemaakt naar elkaar toe groeien. Verder hebben ze op dat moment geen geur meer, en de bedoeling is dat ze in een geurloze kooi terecht komen. Het vergt nogal wat voorbereiding, en is bedoeld als middel als niets anders helpt en je ze toch graag bij elkaar wilt zetten. Ik kan je de hele procedure wel opschrijven als je dat wilt, maar ik zou eerst proberen of er echt geen andere mogelijkheid is.
Ik zou de minst dominante bij het jong caafje zetten... Als je dat wondje een paar keer per dag ontsmet dan kan het echt geen kwaad dat hij in zaagsel loopt hoor.
De dominantse beer wil automatish de baas zijn in het hok, en zal alles als zijn eigendom beschouwen. Als je hem nu een paar dagen alleen kunt zetten, dan is hij de nieuweling in het hok en normaal moet hij zich dan aanpassen aan de andere 2.
Voor je ze dan bij elkaar zet zou ik ze allemaal eerst insmeren met een beetje babyhaarlotion, dan ruiken ze ook allen hetzelfde maar die geur hebben. Maak dat er genoeg dingen in de kooi zijn waar ze zich in kunnen verstoppen voor elkaar en hou ze vooral heel goed in het oog. Als ze vechten steek er geen handen tussen, ze kunnen echt hard bijten en zo een wonde kan serieus ontsteken!
Wat je verder kan proberen is je hok in 2 delen, het best met zo een draad met gaatjes erin. Doe dan de dominantste beer alleen in het ene gedeelte en da andere 2 in het andere gedeelte. Dan zien ze en ruiken ze elkaar maar kunnen niet vechten. Als je dan na een tijdje ziet dat ze niet meer klappertanden naar elkaar kun je terug proberen om ze samen te steken.
Het is niet zeker dat dit zal lukken, maar ik vind het wel het proberen waard
Bedankt voor jullie tips.
Ik begon echt wanhopig te worden en hij zat zo zielig op schoot met z'n zere pootje.
Aan het hok kan het niet gelegen hebben want ik heb net een heel hok voor ze gemaakt met 2 verdiepingen waarvan de bodemplaten 100x60 zijn. Dat moet wel voldoende zijn voor 2 of 3 cavia's. Ze kunnen met een trap naar boven, wat ze (vooral in het begin) erg leuk vinden. Er is een fles water in het hok en 2 bakjes voer.
Maar ik heb het anders opgelost vandaag. Ik ben ook eens naar de persoon toe gegaan waar ik het jong van gekocht heb. Die heeft me nog het een en ander kunnen vertellen, maar deze dacht toch echt dat ze niet met z'n drieën bij elkaar konden, of dat in ieder geval de twee oudste niet meer bij elkaar konden als het jong zou blijven.
Thuis heb ik eerst nog een paar keer geprobeerd om de twee oudste op neutraal terrein bij elkaar te zetten. Dit heb ik ongeveer 3 keer gedaan in een paar uur en ik heb ze steeds uit elkaar moeten halen omdat ze lagen te rollebollen met als gevolg dat de minst dominante nog meer verwondingen heeft opgelopen.
Inmiddels heb ik het jong terug gebracht naar de persoon waar ik hem vandaan had. (snik snik, het was 'zo'n klein lief ding). Ik vind niet dat de zwakste oudere er de dupe van moet worden omdat ik het leuk vind om er een caafje bij te hebben.
Nadat het jong er niet meer was heb ik de ouderen bij elkaar gezet. Een keer klappertanden en het was over. Ik heb nogmaals het hele hok ontsmet en gedaan en heb ze erin gezet. En ze zitten nu wel geteld al 3 uur in het hok en er is nog niet gevochten of überhaupt ruzie gemaakt. De "zwakste" zit op dit moment ook meer in een hoekje en als de dominante te dicht bij komt rent hij snel weg.
Na al dat vechten is hij wel erg veranderd, hopelijk gaat dat na een paar dagen weer weg en is alles weer als van ouds.
Het was niet de oplossing die ik in eerste instantie in gedachte had, maar ja je moet wat. En ik heb niet genoeg ruimte om nog meer caafjes te houden helaas. Maar er zijn verhuisplannen dus wie weet......
Tja, je zou idd een tweede kooi moeten hebben in deze situatie. Het is bekend dat jonge cavia's met een jonge erbij niet altijd meteen goed gaat. Oudere, volwassen cavia's die een jong erbij gezet krijgen zien deze minder snel als bedreiging.

Je minder dominante cavia kan stil in een hoekje zitten omdat ie last heeft van zijn wond. Als ie ook nog in elkaar gedoken zit mijn zijn oogjes maar half open weet je zeker dat ie (een bepaalde mate van) pijn heeft. Ik denk dat dit wel over zal gaan. Hou de wondjes in de gaten. Als het oppervlakkige wondjes zijn, heb je nauwelijks kans op infectie en zal hij er binnen no time geen last meer van hebben.
Het gaat nu al weer wat beter met de minder dominante. Hij heeft zich ook gewonnen gegeven aan de dominante. Ze zitten nu bij elkaar in het hok. Er wordt helemaal niet meer geklappertand naar elkaar, maar als de dominante te dicht in de buurt komt gaat de andere een verdieping hoger zitten. Ze zitten nog niet dicht bij elkaar, maar dat er helemaal geen tekens zijn dat kan resulteren tot een gevecht vindt ik een plus punt. Ze zullen weer wat aan elkaar moeten wennen.
Het wondje heelt ook goed en hij heeft er ook geen last meer van. Hij loopt goed en wordt al een stuk vrolijker. Hij fluit weer als de koelkast deur open gaat en vaak ook weer als ik weer thuis kom. Ik denk dat hij er gewoon erg van het gevecht geschrokken is. Dit had hij ook nog niet meegemaakt.
Maar vanaf welke leeftijd is dan een cavia volwassen?
Ik dacht namelijk al dat ze volwassen waren en daarom had ik het jong erbij gezet omdat het mij ook verteld is dat een jong bij volwassen cavia's bijna altijd goed gaat.